Булгаргаз може да предложи намаляване на цената на природния газ с 18% през

...
Булгаргаз може да предложи намаляване на цената на природния газ с 18% през
Коментари Харесай

Природният газ може да поевтинее с 18% от февруари

" Булгаргаз " може да предложи понижаване на цената на природния газ с 18% през идващия месец. Това обяви изпълнителният шеф на сдружението Николай Павлов по време на онлайн откритото съвещание на Комисията за енергийно и водно контролиране.

Доставките на природен газ от Русия не са застрашени, увери Павлов.  " Миналата седмица Бордът на шефовете имаше диалог с сътрудниците от " Газпром ". Нямаме никакви терзания, никакъв знак, че ще има спирания на доставките ", разясни той. И добави, че от  " Газпром " са удостоверили, че доставките на природен газ ще се извършват освен в България, само че и в района и Европа. Руската компания е уверила, че ще извършва прецизно договореностите и ще доставят количествата природен газ.

Към сегашния миг България получава оптимално вероятните количества природен газ , които азерският снабдител се съгласява да достави, сподели още изпълнителният шеф на " Булгаргаз ".

По думите му сключените съглашения са напълно в полза на българската страна. Те изключват опцията азерската страна да задейства наказателна уговорка по контракта, отчитайки неналичието на това договорно трасе. В случай че не е имало такива договорни съглашения, " Булгаргаз " не само е щял да бъде лишен от опцията да получава азерски природен газ , само че и е щял да заплаща и глоба за количества, които не може да получи, означи Павлов.

Той уточни, че тези краткотрайни съглашения дават опция на българския пазар да доближават количества природен газ , които са по договорната цена още от първия ден на доставка.

 

Източник: БТА
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР